צו עיכוב יציאה מהארץ נועד להגביל את חופש הפעולה, התנועה והגמישות של האדם במגוון רחב של סיטואציות החל מגירושין ועד הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי. במאמר אציג את הסיבות השכיחות להוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ ואיך ניתן להסיר את הצו בצורה מהירה, קלה ופשוטה.
אם גילית בשדה התעופה שיש לך צו עיכוב יציאה מהארץ, כנראה שיהיה לך קשה לטוס לחו"ל – אך, אם הטיסה שלך התבטלה או התעכבה כתוצאה מרשלנות של חברת התעופה, מגיע לך פיצוי כספי שיכול להגיע עד ל – 3,080 ₪ בהתאם לחוק שירותי תעופה הישראלי או תקנות התעופה האירופאיות (EC 261 Regulation).
מהן הסיבות להוצאת צו עיכוב יציאה מן הארץ?
צו עיכוב יציאה מהארץ נועד להגביל את חופש התנועה של האדם במספר מקרים אשר קבועים בחוק.
לרוב, צו עיכוב יציאה מהארץ יכול להיות לרשם לחובתו של אדם במקרים הבאים:
- עיכוב יציאה מהארץ במסגרת חדלות פירעון ושיקום כלכלי – על פי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח – 2018, כל חייב אשר נכנס להליך חדלות פירעון בהוצאה לפועל מוגבל על ידי צו עיכוב יציאה מהארץ. הטלת הצו מבטיחה כי החייב לא יוכל לצאת או לברוח מנושיו אשר נמצאים בארץ מבלי שהוא הסדיר את חובותיו באמצעות הסדר חוב מתאים או קבלת הפטר מבית המשפט.
- עיכוב יציאה מהארץ במסגרת הליכי גירושין – לעיתים קרובות, כאשר ישנו חשש אמיתי כי אחד מהצדדים בהליך הגירושין ינסה לברוח מהארץ, להבריח נכסים או אפילו לחטוף ילד קטין לחו"ל – בית המשפט יהיה רשאי להנפיק צו עיכוב יציאה מהארץ אשר יגביל את צעדיו של בן או בת הזוג עד לסיום ההליך המשפטי.
מטבע הדברים, הוצאת צו עיכוב יציאה היא הפרה בוטה של חופש התנועה של האדם – כתוצאה מכך, בית המשפט בוחן את החששות מצד מבקש הבקשה (הנושים, בן או בת הזוג וכדומה), המידתיות וההשפעה של הנפקת הצו על חייו של האדם.
איך מבטלים צו עיכוב יציאה מהארץ?
באופן כללי, כל אדם אשר רשום על שמו צו עיכוב יציאה מהארץ יכול להגיש בקשה לביטול ההחלטה שניתנה אם הצו ניתן מבלי שניתנה לו הזדמנות להגיב בכתב או בעל פה על ההחלטה.
אם מדובר על החלטה שניתנה במסגרת ניהול תיק חדלות פירעון ושיקום כלכלי ניתן לפנות אל רשם ההוצאה לפועל באמצעות עו"ד להליכי חדלות פירעון אשר יוכל לייצג את האינטרסים שלך מול כלל הגורמים המעורבים (הרשם או הממונה על ההליכים, הנושים וכדומה). אם מדובר על החלטה שניתנה במסגרת ניהול תיק גירושין ניתן להגיש ערעור על ההחלטה ובקשה לביטול הצו ישירות אל בית המשפט לענייני משפחה.
לסיכום, קיום של צו עיכוב יציאה מהארץ יכול לנבוע משילוב של מספר הליכים אזרחיים, פליליים ומשפחתיים כאשר המכנה המשותף הוא שישנו חשש כי האדם שנגדו הוציאו את הצו, ינצל את ההזדמנות ויברח ליעד אחר ברחבי העולם.